Perine, vajina girişi ile anüs arasındaki anatomik bölgeye verilen isimdir. Perineoplasti ise perine bölgesinin estetik olarak düzeltilmesi operasyonudur. Genellikle vajina daraltma ile eş zamanlı olarak yapılmaktadır.
Perine, vajen girişi ile anüs arasında uzunluğu 1 cm ile 5 cm arasında değişen bölgeye verilen isimdir. Tıbbi adı Perineum dur. Perineal bölgede cilt, cilt altı dokusu altta kas ve bağ dokuları yer almaktadır.
Perinenin düz pürüzsüz uzun açık renkte ve gergin olması arzu edilen bir bölümdür. Perine özellikle normal vajinal doğumlarda bebeğin çıkarken ilk karşılaştığı bölgedir.
Kontrolsüz ve zor doğumlarda bu bölgenin yırtılması kaçınılmazdır. Bu nedenle özellikle ilk doğumlarda epizyotomi adı verilen kesi ile perine bölgesinde düzensiz yırtıklar ve fonksiyon bozukluklarının önüne geçilebilmektedir.
Öyle ki bazen makattaki kaslara kadar yırtıklar sonrasında kadının dışkı tutmasını bile güç hale getirebilir. Bu nedenle hem idrar kesesi hem makatı korumak ve perinede deformitelere engel olmak için doğumda Epizyotomi açmak zaruret hale gelmektedir.
Özellikle iri bebek/pelvis darlığı nedeniyle zor doğumlar yada vakum forseps kullanılarak gerçekleşen müdahaleli doğumlar Perine bölgesinde yada vajina içinde yırtıklara neden olabilir.
Her ne kadar Epizyotomi kesesi yapılmış olasada bunun önüne geçmek her zaman mümkün olmamaktadır. Normal doğum sonrası iyi iyileşmeyen yada daha sonra enfeksiyon nedeniyle açılan ve kendiliğinden ama düzensiz iyileşen Epizyotomi izleri kadında hem fiziksel yönden hemde psikolojik olarak rahatsızlıklara yol açmaktadır.
Normal doğum esnasında hem bebeğin rahat çıkması için hemde Perine bölgesinin korumak için yapılan Epizyotomi kesisi anatomik plana uygun olarak dikilmelidir. Özellikle evde yapılan doğumlarda bu bölgedeki yırtıklar kendi kendine iyileşmeye bırakıldığında yara iyileşmesi düzgün olmamakta ve perine bölgesinde skar (nedbe) durumu, çekinmeler, deformateler ortaya çıkabilmektedir.
Bazen de doğumdan sonra enfeksiyon ve benzeri nedenlerle açılan Epizyotomi bölgesi iyileşirken düzensiz bir görülmeye neden olur. Kötü iyileşen doğum izleri ilişki esnasında ağrıya neden olup cinsel hayatı olumsuz yönde etkileyebilir. Doğumdan sonra değişkliğe uğramış eski estetik yapısını kaybetmiş, dış genital yapı kadında özgüven eksiliğine ve psikolojik sorunlara yol açabilir.
En sık perine estetiği doğum dikiş izlerini gidermek için yapılan operasyondur. Bartholin absesi, perineal abseler, sık tekrarlayan follikülitler gibi jinekolojik sorunlarda perinede deformitelere yol açarak perine onarımı gerektirebilir.
Bazen de doğuştan gelen bazı anamalilerde perine onarımı ihtiyacı doğurabilmektedir.
Tek başına doğum dikiş izlerinin çıkartılması amaçlı perinoplasti aslında yapılsada genellikle cerrahi olarak vajinanın daraltılması yani vajinoplasti operasyonu ile birlikte yapılan bir operasyondur perine estetiği.
Perine bölgesinin anatomik olarak düzeltilmesi, varsa doğum dikiş izlerinin çıkartılması, vajina ve anüs arasındaki cilt katlantılarının çıkartılması perine estetiği ameliyatının içeriğini açıklar.
Normal doğum yapmamış ancak herhangi bir sebeple perine de düzensizlik olan hastalarda bu operasyon son derece basittir. Perinoplasti 25-30 dk sürer ve 2-3 gün dinlenme süresi sonrası normal hayatlarına dönerler. İlk ilişki yaklaşık 4-6 hafta sonra gerçekleşir.
Vajinoplasti ile birlikte yapılan perineoplasti operasyonlarında ise vajinoplasti sonrasında dikkat edilmesi gereken durumlar geçerlidir.