Genital siğil kaynaklı bir cinsel yolla bulaşan hastalıktır. Toplumdaki yaygınlığı oldukça sıktır. Her iki cinsi de etkilemesine rağmen tüm hastaların %70-75’i Kadındır.
HPV yani Human Papillama virüsü sıklıkla tip 6 ve 11 numaralı elemanları ile oluşan cilt lezyonu genital siğil yani Candylama aküminata olarak bilinir. Daha çok cinsel yolla bulaşır ancak hamam, ıslak havlu gibi ortak kullanılan yerlerden de bulaşma olduğu rapor edilmiştir.
Pox virüsler ile oluşan genital siğil formu vardır ki adı "molluscum Contagiozum" dur. Oldukça bulaşıcıdır ancak tedaviye kolay cevap verir ve HPV kadar tehlikeli değildir.
HPV virüsü oldukça sık rastlanan bir virüstür genital bölge harici ağız ve boğaz kısmını makat bölgesini de etkileyip siğillere neden olabilir. Bağışıklık sisteminin düşük olduğu durumlarda bulaşma riski daha yüksektir.
Genital siğillerin nedeni çoğunlukla bir tür virüs olan HPV çift zincirli DNA Ailesine ait bir virüstür ve vücuda alındıktan sonra kuluçka süresi 4-8 hafta Civarıdır. Bu süre sonrası bağışıklık sistemi düşük kişilerde sıklıkla genital Bölgede kabarık dikensi siğillere neden olur.
Genital siğiller tek başına kanser yapmaz ancak bunlar genellikle kansere yol açan (16,18,33…gibi) tiplerle birlikte olduğu için rahim ağzı, vajina anogenital bölge ve vulvada kanser riskini artırır.
Aslında bazen öyle küçük ve belirsiz siğiller olur ki fark etmek bile oldukça Zordur, sıklıkla kadın bize genital bölgesinde sivilce gibi çok sayıda lezyonların çıktığını söyleyerek gelir. Lezyonlar ağrılı değildir ancak sıkarken hafif bir kaşıntı ve yanma hissine yol açabilirler. Büyük boyutlardaki siğiller vulvada karnabahar tarzı kitlelere yol açabilirler. Sayısı fazla ise cinsel ilişkide ağrı ve kanamaya neden olabilirler. Ancak gebelikteki siğillerin doğum esnasında bebeğin ağız ve yüz bölgesine bulaşma riski vardır. Anal bölgedeki siğiller çoğaldığı takdirde darlıklara yol açabilir.
Esasında tanı deneyimli bir hekim tarafından muayenede gözle konulur. Ciltten kabarık toplu iğne ucu gibi, dikensi, sert çok sayıda lezyonlardır. Büyüdüğünde karnabahara benzeyen bir görünümü vardır. TCA uygulamasında lezyon beyaz renk alıyorsa kondilom olma ihtimali yüksektir. Şüphede kalınan durumlarda lezyonu çıkartıp patolojiye ve genetiğe gönderilmesi ile doku tanısında kondiloma akümünada genetik olarak da HPV pozitifliği kesin tanıyı verir.
Genital siğil (kondilom) tanısı koyarken vulvar bölgenin diğer lezyonlarından ayırıcı tanı gereklidir.
HSV yani uçuğa bağlı lezyonlar ağrılı, sulantılı lezyonlardır kondiloma lata denilen sifiliz lezyonları düzdür kadife gibidir. Mollusoumda siğilin ortasında beyaz inci tanesi gibi virüs yatağı vardır ve lezyon düzdür. Yine dış genital bölgenin yapısı epitelyum kaynaklı kanserleri ile ayırıcı tanısında biyopsi zorunluluğu doğar. Kanser dokusu genellikle tedaviye cevap vermez ve görüntüsü genellikle ülserleşmiş yara şeklindedir.
Bu soruya cevap ne yazık ki evet maalesef tekrarlayabilen bir durumdur genital Siğiller cevabını vermek gerekir.
Tedavinin şeklinden bağımsız olarak ilk 6 ay içinde genital siğillerin %50-60’ ı tekrarlar% 30 civarı vulvada gerileme kendiliğinden olur.
Ayrıca genital bölgedeki tüylerin tamamen alınması, jilet kullanımı, vücut direncinin düşük olması gibi unsurlar da genital siğillerin tekrarlanmasını artırır.
Genital siğillerin tedavisinde birkaç yaklaşım vardır;
Bu tedavilerin hiçbiri bir diğerinden üstün değildir, 2 cm’ nin üzerindeki siğilleri cerrahi olarak çıkartmak uygun bir yaklaşım olacaktır.
Genital siğilin lazerle tedavisi NdYag lazer veya CO2 lazerle yapılır. Siğil bu yolla tahrip edilir. Bunun için uygun ekipmanın olması gereklidir. Lazerin enerjisi ısıya dönüşerek siğili buharlaştırır. Diğer tedavilere cevap vermediği durumlarda uygulanır. Yapan hekimin deneyimi de oldukça önemlidir.
Mevcut siğilim TCA ile ( asetik asit) elektro koter ele yada dondurma tedavisi ile tahrip edilmesi anlamına gelir. Haftada 1 kez 3 hafta uygulandığında genellikle cevap alınır. Başarılı olunamayan durumlarda cerrahi yöntemle çıkartılması uygulanmalıdır.
Svı nitrojen ve dondurma springi kullanılarak yapılır. Genital siğil dondurma İşlemi sıvı nitrojene batırılmış pamuklu çubuk yardımı ile yada metal bir Başlık (sıvı nitrojenin geçirdiği) kullanılarak lezyon tahrip edilir.Gebelikte güvenli bir tedavi yöntemidir.
En sık yararlanılan krem Aldora isimli kremdir ancak mukoza harabiyetine neden olacağı için kullanım şekli için mutlaka hekimle görüşmek gerekir.
Tüm yöntemlerde genital siğilin tekrarlama ihtimali ilk 6 yıllık sürede %50-60 Civarıdır, dondurma yöntemi3 ay içinde %60-90 ‘lara kadar siğilden kurtulma şansı vardır. Genellikle çoğu genital siğil enfeksiyonu geçicidir ve 2 yıl içinde temizlenir.
Genital siğillerde bitkisel tedavi yöntemleri son yıllarda tartışılan bir tedavi Şekli olup etkileri ve kullanımları hakkında tam bir fikir birliği yoktur. Elma sirkesi kullanımı,sarımsak ve limon lokal endaekstresi kullanımı çok tartışılmış olmasına rağmen son zamanlarda yurt dışında genital siğilin bitkisel tedavisi arasından ön plana yeşil çay yağı ( kateşin) ekstresi çıkmaktadır. Güçlü bir antioksidan olduğu bilinen yeşil çay kateşin ekstersinin lokal kullanımlarda siğil tekrarını azalttığı ve küçük siğillerin çıkmasını engellediği iddia edilmektedir.Ancak kaşıntı, ağrı, yangı ve yaralara neden olacağı için lokal yan etkileri nedeniyle dikkatli kullanımı gereklidir, ayrıca gebelerde genital siğil tedavisinde önerilmez.
Genital siğillerin dondurma ve yakma fiyatları muayenehane şartlarında yapıldığı için cerrahi ve lazer uygulamalara göre daha ucuzdur.
Genital Siğil tedavisi uygulanan hastalarda tedavi şekline göre en az 1-2 hafta Cinsel ilişki kısıtlaması gerekmektedir.Dokular tamamen iyileştikten sonra ise tercihen prezervatif kullanarak cinsel hayata devam etmek uygun olur. Genital siğil tedavisi cinsel hayatı uzun vadede olumsuz etkileyen bir durum değildir.
Evet genital siğillerden aşı ile korunmak mümkün. 9-26 yaş arasında ( 42 yaşa kadar yapılabilir) cinsel aktivitesi başlamamış olan kadın ve erkeklerde yada başlamış ancak HPV DNA testi negatif olan bireylerde en az 3 doz şeklinde ( 0,2 6 ay) koldan uygulanan ve kadınlarda rahim ağzı kanserinden korunmak mümkün. Koruyuculuğu % 90 civarındadır.HPV aşısının 4 ‘lü ve 2 ‘li tipi vardır. Ayrıca 9’lu aşı da mevcuttur ancak önümüzdeki yıllarda ülkemize geleceğini umut ediyoruz. Kondom kullanımı % 100 olmasa da genital siğillerden korunmada faydalıdır. Ayrıca tek partnerli olmakta siğillerden korunmada oldukça faydalıdır.
Gebelik döneminde önce var olan ya da gebelikte yeni çıkan kondilom kitlelerinin aşırı büyümesi bazen doğum kanalının tıkanmasına neden olur ve vajinal yolla normal doğum imkansız hale gelir. Diğer istenmeyen durum da bebeğin doğum eylemi esnasında doğum kanalından geçerken kanaldaki HPV ‘yi kapması sonucu meydana gelir. Virisün bulaşması bebeğin boğazında ve ses tellerinde siğil kitlelerinin oluşmasına neden olabilir.
HPV bebekte sakatlığa yol açan bir virüs değildir. Gebelikte önemi kitlenin gebelikle beraber büyüme gösterebilmesi ve bazı durumlarda doğum kanalını kapatarak normal vajinal doğumu engellemesidir. Diğer bir sorun da HPV enfeksiyonu ulduğu bilinen ve vajinal doğum yapan anne adaylarının bebeklerinin ses tellerinde ( kitle) oluştuğunun saptanmış olmasıdır. HPV enfeksiyonu olan her anne adayının sezaryenle doğum yapması gerektiği konusunda bilimsel olarak saptanmış bir gereklilik yoktur. Siğil ve rahim ağzı kanseri aşısının güvenliği konusunda yeterli bilgi olmadığından gebelikte aşı önermiyoruz.Toplamda 3 kez uygulanan bu aşılar eğer önceden başlanmışsa gebelikte ara verilmesi önerilir. Hastada genital siğil varsa ve normal doğuma engel herhangi bir başka durum yoksa gebeliğin 34. Haftasından sonra dondurma veya yakma yöntemi ile siğillerin tedavisi en uygun yöntemdir.
Genital tedavi sonrası hastanın yaklaşık yarısında ilk 6 ay içerisinde siğillerde tekrarlama olur, tedavi yöntemleri arasında (yakma, dondurma, asit tedavisi) ciddi bir üstünlük yoktur. Cerrahi uygulama ve lazer bir miktar daha etkindir ancak maliyeti diğer yöntemlere göre daha yüksektir. Hastaların tedavi sonrası % 90 ‘ından fazlasında 2 yıl içerisinde süreç tamamen geriler ve nüks gerçekleşmez.
Genital siğil tedavisine alternatif tedavi yöntemi olarak halk arasında başvurulan bir yöntemdir elma sirkesi. Asidik yapısı ile siğillerde tahribat getirebilir ancak normal doku üzerindeki harabiyeti de göz önünde bulundurulmalıdır. Açıkcası ablora kremi uygulanışında bile çok dikkatli olunmasının çizerken genital siğiller için elma sirkesinin uygulanması bir hekim olarak maalesef önermiyorum.