OP. DR. MÜGE AKSOY Kadın Hastalıkları ve Doğum UzmanıOp. Dr. Müge Aksoy
0312 284 7326

Cinsel İlişkiye Girememe

Cinsel İlişkiye Girememe Nedir?

Cinsel ilişkiye girememe kadın yada erkek partnerdeki psikolojik yada fiziksel bir nedenden dolayı cinsel ilişkinin sağlamaması durumudur.

Cinsel İlişkiye Girememe

Cinsel ilişkiye girememenin kadın kaynaklı nedenlerinin bahsedileceği bu yazıda önce bunun gerçek bir sorun olduğu ve çoğunlukla üstünün örtüldüğü gerçeği ile konuya başlamak gerekir. Cinsellik hem türlerin davamı için hemde seksin kendisinin meditatif baz odaklı bir aktivite olduğu için oldukça önemli, gerekli ve fizyolojik bir olgudur. Cinsel ilişkinin gerçekleşmemesi durumu çiftleri hem ruhsal hem mental olarak oldukça olumsuz etkileyen bir durumdur.

Cinsel ilişkiye girememe nedenleri nelerdir?

Cinsel ilişkiye girememe nedenleri fiziksel nedenler ve psikolojik nedenler olarak ikiye ayrılır vakaların %10’nunu fiziksel nedenler oluştururken psikolojik nedenler %90 civarındadır.

Psikolojik Nedenlerle Cinsel İlişkiye Girememe

Psikolojik kökenli cinsel ilişkiye girememienin en öneml nedeni vajinusmustur. Vajinusmus ülkemizde her 10 kadından birinde görülen oldukça yaygın bir cinsel işlev bozukluğudur. Esas sebeb kadının bilinçaltındaki korkular endişeler ve cinsellikle ilhili toplumsal ve bireysel yanlış algılardır.

Vajinusmusta fiziksel harhangi bir sebep olmadan vajina girişindeki kasların ısrarlı, istemsiz ve ritmik kasılması ile ilişki mümkün olmamaktadır. Vajinusmusun çok büyük bir kıskmında ile geceden itibaren cinsel ilişki gerçekleşmezken, bir kısım hasta grubundada daha önceden yaşanmış kötü cinsel deneyimler nedeniyle cinsel ilişkiye girilememektedir.

Vajinusmusta cinsel ilişkiye girmeden önce gerçekleşen ön evişme kısmında sotun yokken ilişkiye gitme anında kadında vajina girişindeki kaslarda istemsiz kasılma meydana gelir, ya tam bir ilişki olmaz yada hiç cinsel birleşme gerçekleşmez.

Vajinusmus derecesine bağlı olarak vajina girişindki kaslara ek olarak kalçada bacaklarda karında ve hatta tüm vücutta yaygın kasılmalar olabilir. Kasılmalar arttıkça kandın anksiyete ve kasılma giderek artar ve kendini geri çeker veya partnerini ayakları ile iter. Sonuçolarak fobisi daha da artar ve iş içinden çıkılmaz bir hal alır.

Vajinusmus yaşayan çiftler bu korkuların zamanla ve kendiliğinden geçmesini beklerler, ancak bu durum da beklemek mevcut tablonun daha da şiddetlenmesine yol açar. Belli bir süreden sonra çiftin arasında baika duygusal sorunlar ortaya çıkmaya başlar. Vajinusmusla başlayan süeç evliliğin yıkılmasına kadar varan sosyolojik sorunlar doğurabilir.

Fiziksel Nedenli Cinsel İlişkiye Girememe

Cinsel ilişkiye giremeyen çiftlerde kadından kaynaklı sorunları %10’nunu bu grup oluşturur. Karşımıza en çok çıkan nedenler kızlık zarına ve vajinaya ait nedenlerdir.

Kızlık zarına problemleri kızlık zarının kalın, perdeli, bölmeli olması gibi sorunlardır. Jinekolojik muayenede kolaylıkla tanı konulur ve basit bir cerrahi işlem ile sorun giderilebilmektedir.

Vajinaya ait sorunlarda ise vajinanın çift bölmeli oluşu, doğuştan gelen vajina kısalığı, bazı sendromlar, vajina yoluğu, vajina yolunu tıkayan tümörler, vajina girişinde yer kaplayan bartholin kistleri, vajinaya doğmuş miyomlar da cinsel ilişkiye girememeye neden olabilirler. Yine bu sorunlar dikkatli ve detaylı bir jinekolojik muayene ile tanımlanıp tedavisi gerçekleştirilen sorunlardır.

Ağrı Nedeni İle Cinsel İlişkiye Girememe

Ağrılı cinsel ilişkinin tıbbi adı disparanidim. Yüzeyel ve derin olarak iki kısımda incelediğimiz disparoni diğer bir cinsel ilişkiye girememe nedeni olarak karşımıza çıkmaktadır.

Yüzeyel disparonide ağrı, yanma, batma hisleri cinsel ilişkinin başlarında hissedilir. Vulvadıni de denilen dış genital bölgenin ağrısı cinsel ilişkiyi imkansız hale getirir. Yüzeysel disparoninin en sık sebepleri vulvar ve vajinal enfeksiyonlar, mantarlar, uçuklar, bartholin kisti apseleri ve vulvar vestibulittir. Mevcut sebebe bağlı tedavilerağrı nedeniyle cinsel ilişkiye girememe sorununun üstesinden gelecektir.

Derin disparonide ise sorun genellikle rahim ve yumurtalıklar kaynaklıdır. En sık görülen sebep çikolata kisti de denilen endometriyoma ve bunun tüm batını etkileyen, yapışıklıklara neden olan yaygın formu endometriyosistir. Yine bir başka derin disparani nedeni de geçirilmiş batın ameliyatlarına bağlı yaygın karın içi yapışıklıklarıdır. Tedavi yine sebebe yönelik medikal ya da cerrahi yöntemlerdir.

Cinsel İsteksizlik Nedeniyle İlişkiye Girememe

Halk arasında cinsel soğukluk ya da frijidite olarak tanımlanan ileri düzey cinsel isteksizlik ilişkiye giremeyen çiftlerde sorgulanması gereken bir konudur.

Cinsel isteksizlik her iki partner kaynaklı da olabilir. Cinsellikle ilgili eksik ya da gereksiz abartılı bilgiler, ayıp, günah olarak algılanması, kadının kendi vücudu ile barışık olmaması gibi sosyal ve psikolojik sebepler olabileceği gibi gebelik, kürtaj, doğum sonrası dönem, menopoz gibi hormonların iniş çıkışlarını etkisi ile de cinsel isteksizlik yaşanabilmektedir.

Ayrıca kadınlarda evliliğe ve eşe ait sorunlar, ailesel ve çocuklarla ilgili kaygılar ek olarak bazı psikolojik hastalıklar (ağır depresyonlar) ve kullanılan ilaçlar da ileri düzey cinsel isteksizliğe neden olabilmektedir.

Güncelleme Tarihi: 21.05.2024
Op. Dr. Müge Aksoy
Editör
Op. Dr. Müge Aksoy
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Op. Dr. Müge AksoySoru ve Randevu Formu
OP. DR. MÜGE AKSOY
1443. Cad. YDA Center A Blok, Kat: 6 No: 197 Çukurambar Çankaya Ankara Türkiye
Tüm Fotoğraflar
Op. Dr. Müge AksoyOp. Dr. Müge AksoyKadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
0312 284 7326