Vajina kadın genital sisteminde uterusu (rahim) dışarıya bağlayan bir yoldur. Bebeğin doğumda bir yol, adet kanını dışarıya ileten bağlantı ve cinsel ilişki için silindirik tüp şeklinde bir yapıdır. Çoğunlukla 8-10 cm civarında kas ve bağ dokusundan oluşmuş cinsel ilişki ve doğum esnasında esneyebilen volüm kazanan anatomik bölgedir.
Vajinanın çevresinde kemik yapı yoktur bu nedenle kaslar ve bağ dokusu vajinaya destek olur.
Vajina iç kısımlarındaki rugan adı verilen akerdeon benzeri mukozal katlantılar ve sahip olduğu bağ doku ve elastik fibriller sayesinde kendi genişliğini misli seviyede esneyebilme ve uzayabilme kapasitesine sahipken aynı anda dış kısmını çevreleyen güçlü kas yapısı sayesinde yer çekimine karşı koyabilmektedir.
Yaşla birlikte doğum ve gebelik sayısı arttıkça , bazen da yapısal olarak kas ve kollegen dokusu kısmen daha gevşek olması vajinada genişliğe neden olabilir.
Vajina cinsel ilişki sırasında genişleyip daha sonra daralabilen yapıya sahip bir organdır. Vajina genişlemesinin en önemli nedenlerinden biri normal doğum yapmış olmaktır. Genetik yapıya da bağlı olmakla birlikte doğum sonrasında vajina çoğunlukla eski sıkı volümüne dönememektedir. Diğer nedenleri ilerleyen yaş, sık cinsel ilişki ve genetik yapı olarak sıralayabiliriz.
Geniş vajina göreceli bir kavram olmakla birlikte kadında birtakım sıkıntılara yol açar, bunları şöyle sıralayabiliriz;
Vajina yapısal olarak esnek bir dokudur ve genişliği değişkendir. Vajinanın girişinden serviks dediğimiz rahim ağzının ucuna kadar olan ölçümü yaklaşık 9-11 cm civarındadır. Vajinanın boyutu içeriye giren cisimin boyutuna uyum gösterir, cinsel ilişki sırasında zevk hormonlarının etkisiyle vajinanın kan akımı artar, buna bağlı olarak da vajina ıslanır, uzar ve genişler.
Vajinanın genişliği veya darlığını belirleyen en önemli faktörpelvik taban kaslarıdır. Pelvik taban kasları ne kadar güçlüyse vajina o kadar dar olacak ne kadar zayıfsa o kadar geniş olacaktır.
Vajinadaki bağ dokunun ve kasların gevşemesi, travmaya uğraması sonucu vajinada kalıcı genişlemeler ortaya çıkar. Vajina genişlemesinin en sık nedenleri yaşlanma, menopoz, sık gebelik geçirme ve özellikle normal doğumdur.
Cinsel ilişki sayısı ile vajina genişlemesi arasında bir bağlantı yoktur.
Uzun süre cinsel ilişkiye girilmemesi vajinanın zaman içerisinde daralacağı anlamına gelmez. Aksine düzenli cinsel hayatı olan kadınlarda özellikle kegel egzersizi, pilates ve yoga gibi aktivitelerde pelvis kasını çalıştırdığı için uzun süre ilişki yaşamayan kadınlara nazaran daha dar bir vajinaya sahip oldukları bir gerçektir.
Vajina daraltma operasyonları kadınlar tarafından en çok tercih edilen genital estetik operasyonlarından birisidir.
Vajinada genişlemenin kadınlar tarafından en çok şikayet edilen yönü; cinsel ilişkiden alınan hazın hem kadında hem erkek de azalması, cinsel ilişki dışındada vajinadan gaz çıkışı hissetmeleri ve idrar kaçırmadır. Vajinal daraltma hem estetik kaygılar hem tıbbi gereklilikten dolayı yapılabilen operasyonlardır.
Vajina daraltma; vajina sıkılaştırma, vajina dejenerasyon (vajinal yenileme) ve vajina gençleştirme isimleri ilede bilinmektedir. Vajina daraltma operasyonları söz konusu olduğunda hem cerrahi hem de ameliyatsız çözümlerden bahsetmek mümkündür.