Kürtaj herhangi bir kesi veya dikiş olmadığı için bu işlem sonradan anlaşılmaz. Kürtajdan sonra 40 gün içinde kanda gebelik hormonu hala kaldığı için yalancı pozitiflik olabilir. Yeni bir adet görme ile o da tamamen negatif olacaktır.
Kürtaj işlemi aslında cerrahi bir operasyondan ziyade cerrahi bir müdahaledir. Yani kürtaj yapılan kadında herhangi bir kesi, kesi izi, dikiş, pansuman gerektiren bir bölge, dışarıdan veya içeriden bakıldığında, muayene edilip ultrason yapıldığında, kürtaj olduğunu anlayabileceğimiz bir belirteç yoktur.
3-4 gün içerisinde yapıla bir kürtaj deneyimli ve dikkatli bir doktor tarafından anlaşılabilir!
Belki hemen 3-4 gün içerisinde yapılmış kürtajlarda deneyimli ve dikkatli bir doktor işlem yapılırken kullanılan rahim ağzını tutup uterusu çekmemize ve işlemi komplikasyonsuz yapmamıza yardımcı olan tenekulum denilen aletin dokuda bıraktığı izleri far edebilir. Bunun haricinde işlemden sonraki ilk 37-40 gün kürtaj olan kadınlarda kanda hcG hormonu mevcut olacağı için olası bir kan ve idrar tetkikinde kadının çok yakın zamanda bir gebelik yaşadığı ortaya çıkabilir ancak nasıl sonlandırıldığının (kürtaj mı? düşük mü?) bilinmesi mümkün değildir.
Ayrıca geçmişinde sık aralıklarla, sterilizasyona dikkat edilmeden, rahim içi sert aletlerle kazınarak yapılan kürtajlarda ve kısırlıkla kendini ortaya koyan asherman sendromu olan kadınlarda kürtaj olasılığı mutlaka ekarte edilmelidir.
Yani özet olarak 1-2 özel durum haricinde vakum yöntemi ile yapılan kürtajlarda hasta herhangi bir sorun yaşamamakta ve kürtaj olduğu başka bir doktor tarafından (hatta işlemi yapan doktor tarafından bile) anlaşılamamaktadır.
Yasal Kürtaj Haftası
18 yaşını geçen her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı kadının planlamadığı, istemediği gebeliğini gebeliğin 10. Haftasına kadar sonlandırma hakkı mevcuttur. Bu hak evli kadınlarda da böyledir ancak evli kadınlarda eşinin imzası da yasal olarak gereklidir.