Kızlık zarı, latince hymen olarak da adlandırılır. Kızlık zarı vajinanın hemen girişinde bulunan embiriyolojik bir artıktır. Kızlık zarının çeşitleri vardır ve yapısı kişiden kişiye farklılık göstermektedir.
Kızlık zarının tıbbi olarak bir fonksiyonu yoktur, yani hiçbir işe yaramaz ama bazı yayınlarda kız çcuklarını vajinal enfeksiyonlardan koruduğuna dair bilgi mevcuttur. Kızlık zarı esasen sosyolojik ve dini bir anlam taşımaktadır.
Tabu olarak kabul edilen ve genç bir hanımın hem psikolojisini hem zihnini son derece meşgul eden kızlık zarı sorunları ve dikimi ile ilgili bilgilere bir nebze olsun ışık tutmak istedik.
Kızlık zarı dikimi operasyonu, hymenoplasti olarak adlandırılır ve esasen vajina estetiği ameliyatları arasında yer alan bir prosedürdür. 18 yaşını dolduran her genç kadın kendi rızası ile bu işlemi yaptırabilir. İllegal yani yasa dışı bir işlem değildir ve tamamen kişinin kendi vücudu üzerindeki tasarruf dahilindedir.
Kızlık zarı dikimi onarımı veya tamiri en fazla istenmeyen cinsel ilişkilerden sonra veya genital alana yapılan darbeler sonucunda kızlık arzının bütünlüğünün bozulması durumunda gerekli olmaktadır. İstenmedik veya arzu dışı cinsel ilşkilerden sonra oluşan pişmanlık ve üzüntüler hastaların en sık jinekolog hekimlere başvurma sebeplerindendir.Hatta bu nedenle yaşadığı depresyondan ötürü terapiye başvuran birçok danışan bizzat terapist tarafından kızlık zarı dikimi operasyonuna yönlendirilmektedir.
Kızlık zarı açıldıktan sonra kendiliğinden kapanmaz. Zarın bütünlüğünü sağlamak ve ilk ilşkide kanamanın olmasını mümkün kılmak için cerrahi işlem uygulanması gerekmektedir.
Kızlık zanın dikimi, yani “bekaret tamiri “ olarak ifade edilen cerrahi operasyonlarda yapılan işlem vajina içine uygulanana değişik cerrahi tekniklerle ilk cinsel birleşmenin taklit edilmesi yani kanamanın az veya çok gelmesinin sağlanmasıdır. Bu nedenle kızlık zarı dikimi geçirmiş bir kişi bir jinekolog tarafından jinekolojik muayeneden geçerse önceden böyle biroperasyon geçirdiği anlaşılabilmektedir.
Her hangi bir sebeple kızlık zarını kaybeden genç kız psikolojik olarak ciddi travma yaşayabilmektedir. Her ne kadar katılmasam da genç kızın bu travmadan kurtulması “namusunu temizleme“ argümanları ile bir ihtiyaç olarak karşımıza kızlık zarı tamirini çıkarmaktadır.
Kızlık zarı tamiri veya dikimi en sık iki şekilde yapılmaktadır. Uzun süreli (kalıcı) ve kısa süreli onarımlar (geçici) dikimdir.
Uzun süre onarımlar şu an için evlilik düşüncesi olmayan veya çok uzun bir süre sonrasında evliliği düşünecek olan kişilerce yapılmaktadır. Kısa süreli onarımlar ise evliliği (veya cinselliği) en fazla bir hafta içinde gerçekleşecek kişiler tarafından yaptırılmaktadır.
Kısa ve uzun süreli kızlık zarı operasyonlarında uygulanan teknikler birbirlerinden tamamen farklıdır. Uzun vadeli kızlık zarı onarımları flep operasyonları, mikrocerrahi ile primer onarım ve vajina daraltma ile primer onarım şeklinde olabilir.
Uzun süreli kızlık zarı onarımı diğer bir adı ile flep yöntemi en fazla uygulanan kızlık zarı onarımıdır. Flep yönteminde uygulan yöntem vajina alt duvarndan çıkarılan doku fazlasının vajina yan duvarına dikilerek yeni bir kızlık zarı gibi kanama potansiyeli olan bir dokunun elde edilmeye çalışılmasıdır. Böylelikle vajina girişi daralmakta ve cinsel ilişki sırasında asılı bulunan doku parçasının delinmesi kızlık zarının yırtılması ile eşdeğer bir durum oluşturarak kan gelmesi sağlanmaktadır.
Mikrocerrahi ile kızlık zarı dikiminde önce kızlık zarının yırtılmış parçaları kesilir ve sonra mikrocerrahi yöntemi ile yeniden bir araya getirilir.
Her iki yöntem de hem lokal hem sedasyon anestezi ile yapılabilen operasyonlardır.
Kalıcı kızlık zarı onarımında kullanılan dikişler kendiliğinden eriyen dikişlerdir yani dikim sonrası dikişlerin alınmasına gerek yoktur. Kalıcı kızlık zarı tamiri sonrası hasta hemen uyanır ve normal hayatına dönebilir, hastanede kamaya gerek yoktur.
Flep yöntemi sonrası o bölgenin kuru ve temiz kalması oldukça önemlidir. İşlemden sonra ertesi gün banyo yapılabilir ancak 4-6 hafta boyunca havuz deniz gibi aktivitelerden uzak kalınmalıdır.
Kızlık zarı dikimi sonrası 4 hafta ağır spor, aşırı bacak açma ve germe, at binme, ağırlık kaldırma gibi egzersizlere ara verilmelidir.
En çok sorulan sorulardan bir de kızlık zarı dikimi sonrası tuvalet kullanımıdır. Kızlık zarı dikimi sonrası ortak kullanılan tuvaletler mümkün olduğunca kullanılmamalıdır. Ayrıca özellikle ilk 2 hafta kabız kalmamak son derece önemlidir.
Reçete edilen antibiyotik, dezenfektan jeller ve yıkama solüsyonları ile olası bir enfeksiyonun önüne geçmek mümkündür. Ayrıca sık kabızlık yaşayan hastalar lavman veya müsil gibi dışkıyı kolaylaştıran yöntemlere başvurabilirler.
Geçici kızlık zarı dikimi ilişkiden önce 1 hafta içinde yapılmaktadır. Daha erken bir dönemde yapılması önerilmez çünkü geçici kızlık zarı dikimi için kullanılan dikiş ipleri hızla erimektedir.
Geçici kızlık zarı onarımı işlemi çoğunlukla lokal anestezi sonrası yapılmaktadır. İşlem esnasında kalıcı kızlık zarı dikimi işleminde olduğu gibi cerrahi bir kesi yapılmamaktadır. Vajina içine daha önce yırtılmış kızlık zarı arkasına konulan dikiş ipleri cinsel ilişki esnasında yırtılarak kanamaya yol açmakta böylelikle adeta ilk geceyi taklit eder bir durum ortaya çıkmaktadır.
Geçici kızlık zarı onarımı sonrası kişiler aynı gün içinde işlerine dönebilirler, yine 1 hafta spor, havuz vs. önerilmez ancak aynı gün ayaktan duş şeklinde banyo yapmakta sakınca yoktur.
Geçici kızlık zarı dikimi sonrası antibiyotik kullanılmasına gerek yoktur. Ancak özellikle işlemin yapıldığı gün hafif bir ağrı ve gerginlik şikayeti ortaya çıkabilir, bunun için basit ağrı kesiciler yeterli olacaktır. Az az birkaç gün devam eden kanamalar normaldir. Bazan işlemden sonra kanama olmadığı halde birkaç gün sonrasında damlama şeklinde kanama olabilmektedir.
Kalıcı kızlık zarı dikiminde olduğu gibi geçici kızlık zar dikiminde de bazı kurallara uymak gerekmektedir. İşlemi takip eden günlerde ağır efor sarf edilmesi, bacak açıcı aktiviteler, ağırlık kaldırılması gibi spor faaliyetleriönerilmez.
En çok sorulan sorulardan bir diğeride geçici kızlık zarı dikimi sonrası tuvalet kullanımı. Dikim sonrası tuvalet seçiminde alaturka yerine alfranga (klozet) tuvalet tercih edilmeli ve kabız kalmamaya dikkat edilmelidir. Çünkü kabızlığa bağlı uzun süreli ve sık ıkınmalar dikişlerin açılmasına yol açabilir.
Kızlık zarı dikimi sonrası duş alınmasında sakınca yoktur, ancak özellikle kalıcı kızlık zarı dikimi sonrası enfeksiyon riskini önlemek için ayakta duş önerilmektedir.
Hymenoplasti sonrası dikişleri nemli bırakacak, genital bölgeye baskı uygulayacakkıyafetlerden kaçınmak gerekmektedir. Bu nedenle tanga veya string tarzı iç çamaşırlar, skiny, strech kotlar tercih edilmemelidir.
Kızlık zarı dikiminden sonra seyahat edilmesi dikişlere zarar vermez. Ancak uzun süreli seyahatlerde molalarda pansuman yenilenmeli ve bölge kuru ve hijyenik tutulmalı.