Halk arasında yaygın bir inanış olan kürtaj sonrası hamile kalamama doğru değildir. Tekrarlayan steriliteye uyulmayan, vakum değil de küret yöntemi kullanılan küretaj işlemlerinde tekrar gebe kalınması ile ilgili sorunlar yaşanabilir.
Kürtaj, istenmeyen gebelikleri sonlandırmak amacı ile yapılan cerrahi bir müdahaledir. Günümüzde yapılan kürtajlarda vakum aspirasyon tekniği kullanıldığı için sonraki gebelikler için bir risk faktörü oluşmamaktadır. Kürtaj her ne kadar küçük cerrahi bir müdehale olsa da sonuçta bir girişimdir ve sonra hamile kalmayı etkilemesi açısından hekiminde, hastanın dikkat etmesi gereken unsular vardır.
Kürtaj işlemi sonrası önerilen 2 hafta cinsel hiç cinsel ilişkiye girilmemesidir. Bunun nedeni kürtajdan sonra, özellikle ilk hafta esnasında rahim ağzının açık olması ve mevcut kanamanın rahim enfeksiyonuna yol açabilmesidir. Kürtaj sonrası rahim enfeksiyonu gelecekteki gebelikleri etkileyebilecek çok önemli bir konudur.
Vakum aspirasyon ile yapılan kürtajlarda işlem ile ilgili herhangi bir sıkıntı yaşanmadı ise takip eden ilk adet döngüsünde bile gebelik oluşabilir. Zannedilenin aksine en az 3 ay beklemek gibi bir zorunluluk yoktur. Ancak işlemi gebelik sonlandırılması ile gelen bir kadın çok büyük olasılıkla yani bir gebelik planlamaz ve yaşadığı bu deneyimi kötü etkilerini üzerinden atabilmek için bir süre bekler ve kendini hazırlar. Ayrıca sağlıklı bir gebelik ve doğum içinde annenin kendini gebeliğe fiziksel ve ruhsal olarak hazırlaması için belli bir süreye ihtiyacı olacaktır.
Evet kalınabilir. Kürtaj işleminden yaklaşık 4-6 hafta sonra ilk adet kanaması gerçekleşir. Bu süre 6 haftayı geçiyor ve hala adet olunmadı ise mutlaka yeni bir gebelik ekorte edilmelidir.
Özellikle vakum aspirasyon ile yapılan kürtajlardan sonra rahim iç zarı çok hızlıca iyileşmekte ve işlemden sonra 2-3 haftada gerçekleşecek korunmasız bir ilişkide yeni bir gebelik mümkün olmaktadır.
Hastalarımızın bize sıklıkla sorduğu sorulardan biri de, kürtaj olduğum için ilerde bebeğimize bir şey olur mu? Ne kadar süre hamile kalmamalıyımdır. İstemli veya zorunlu kürtaj sonrasında mutlaka şu kadar süre sonra hamile kalabilirsiniz veya sakın şu kadar süre hamile kalmayın gibi net bir ifade kullanmak pek doğru bir yaklaşım olmaz.
Çünkü burada hem kadının mevcut sağlık durumu hem de kürtaj fahtası önem arz etmektedir. 8 haftanın üzerindeki gebeliklerin kürtajı sonrası süreyi ortalama 1-2 ay diye öteleyebiliriz. Burada elbette anne adayının fiziksel ve ruhsal sağlığını da gözetmek durumundayız.
Kürtaj sonrası rahmin toparlanması ve dokuların iyileşmesi için en az 1 adet döngüsü beklemek uygun olur.
Kürtaj işleminden sonra tekrar hamile kalmak için öncelikle rahim içi dokuların tamamen iyileşmiş olması ve kanamanın durmuş olması beklenmelidir.
İyileşme süresi kişiden kişiye değişmekle birlikte ortalama 2,5-3 hafta civarıdır. Kürtaj Ankara işleminden sonra 14 ila 21 gün civarı yumurtalıklar yeni bir yumurta oluşturacak ve rahim içi de toparladı ise korunmasız bir birliktelikte yeniden bir gebelik oluşumu söz konusu olacaktır. Ancak bu kadar erken bir süre sonra yeniden bir gebeliği pek önermeyiz.
Kadın hormonal fiziksel ve psikolojik açıdan henüz kendine gelmemişken yeni bir gebelik kadının üzerinde bir yük oluşturacağı gerçeğini göz ardı etmemeliyiz.
Kürtaj fiziksel açıdan çok zor bir prosedür değil ancak psikolojik açıdan çiftler üzerinde ciddi bir yıpratıcı süreç olabilmektedir.
Dünyaya gelmek isteyen bir bebeği istememe ve sonlandırmanın verdiği psikolojik ağırlık acaba sonradan kısır kalır mıyım? Hiç çocuğum olmaz mı korkusu yaşamın anlamını dahi bir süre askıya alabilir. O yüzden planlanan gebeliğe kadar çiftlere anlamlı ve etkili bir doğum kontrol metodu ile korunmalarını öneriyoruz.