Bekaret raporu genellikle adli olgularda kişiler veya çiftler tarafından istenmektedir. Bekaret raporu, kişinin kendi rızası ve yazılı izni olmak kaydı ile devlet hastaneleri veya adli tıp kurumlarınca verilmektedir. 18 yaşından küçük kişilerde bekaret raporu için anne ve babanın rızasının alınması şartı bulunmaktadır.
Jinekolojik anlamda bekaret hymenin yani kızlık zarının doğal bütünlüğünde herhangi bir bozulma olmadığının terimsel ifadesidir.
Kızlık zarı yapısının doğal bütünlüğü göz önüne alındığında zarda herhangi bir bozulma olmayan kişiler için kullanılan ifadedir.Sosyolojik anlamı daha önce hiç cinsel ilişkiye girmemiş kişi anlamına gelir.
Bekaret raporu yasal olarak talep edildiğinde verilen bir rapordur.Jinekolog bir kişi için tek başına rapor vermez. Ancak yasal yollarla, bu rapor talep edildiğinde, adli tabib, psikiatır ve jinekolog birlikte bu raporu verebilir.
T.C. kanunlarına göre kişisel bilgilerin korunması hakkı kapsamında 18 yaş üzerindeki hiçbir kadının muayene bulguları eşi dahi olsa bir başkası ile paylaşılmaz. Bekaret raporu isteyen erkek eğer kadın ile evlilik bağı içerisinde ise savcılık yolu ile bu bilgiye ulaşmak için başvuruda bulunabilir.
Bekaret raporunda muayene bölümünde hymen (kızlık zarı) yapısının bütünlüğü, bozulup bozulmadığı, bozuldu ise bölgesi ve kaç yerinden bozulduğu, bozulmanın yeni mi olduğu( ilk gün içerisinde anlaşılır) yoksa edki yırtık mı olduğu gibi tanımsal ifadeler yazar.
Özel hastanelerde çalışan jinekologlar ve muayenehane hekimleri 18 yaşın üzerinde muayene arzusu ile gelen kişiyi muayene edip kızlık zarının durumu ile ilgili bilgiyi şifaen verebilirler yani rapor dahi verseler yasal bir geçerliliği yoktur. Dolayısı ile zarın esnek olup olmadığı ile ilgili yasal bir başvuru olmadıkça rapor edilemez.